Στο βίντεο θα παρακολουθήσετε την εγκατάσταση των σύγχρονων inox κιγκλιδωμάτων.
Η εταιρεία μας Megan είχε την τιμή να επιλεγεί, μεταξύ άλλων, για την αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων του πλοίου «ΕΛΕΥθΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», με καθαρό ανοξείδωτο ατσάλι AISI 316 φινιρίσματος καθρέπτου, τόσο των κλιμάκων όσο και των οριζόντιων καγκέλων και των χειρολισθήρων του.
Με την επιλογή αυτή τονίστηκε η φωτεινότητα, η καθαρότητα και η δύναμη που χαρακτηρίζει το ΕΓ/ΟΓ (επιβατηγό-οχηματαγωγό) «ΕΛΕΥθΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», και εναρμόνισε την αισθητική των κιγκλιδωμάτων του πλοίου με αυτή των σύγχρονων μεγάλων και μνημειωδών αρχιτεκτονημάτων της Ελλάδας όπως αυτή του ομώνυμου διεθνούς αερολιμένα των Αθηνών, «ΕΛΕΥθΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», του μουσείου και του ιερού βράχου της Ακρόπολης, του μετρό και άλλων έργων εγχώριας και διεθνούς προβολής.
Τα κάγκελα του πλοίου έχουν κουπαστή Φ50mm , τέσσερις τραβέρσες Φ16 mm και ορθοστάτη Φ40 mm. Είναι σταθερά αγκυρωμένα στα δάπεδα και στα μεταλλικά τοιχώματα του πλοίου και διακρίνονται για την σταθερότητα τους. Η όλη κατασκευή των κιγκλιδωμάτων προκαλεί ένα ευχάριστο συναίσθημα ασφάλειας και χρηστικότητας, γιατί ενώ είναι ντελικάτη και φωτεινή, είναι συγχρόνως εκπληκτικά σταθερή και ανθεκτική στις καταπονήσεις ενός καραβιού που μπορεί να εξυπηρετήσει καθημερινά 1100 οχήματα, τουλάχιστον 2500 επιβάτες και έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του πλοίου και των επιβατών, νυχθημερόν και αδιαλείπτως.
Το εκπληκτικό αυτό πλοίο είναι από τα μεγαλύτερα πλοία που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, έχει μήκος 175,40m, πλάτος 28,5m και βύθισμα (drept) 6,7m. Έχει 11 καταστρώματα!!! 5 ηλεκτρομηχανές 1500kw εκάστη, που θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν το λιμάνι του Πειραιά. Τέσσερις μηχανές συνολικής ισχύος 40.000 αλόγων ή 10.000 άλογα η κάθε μηχανή, και ένα μηχανοστάσιο που καλύπτει όλο το μήκος του πλοίου. Συνολικό τονάζ 38.261 κόρων.
Πρόκειται για μια, κυριολεκτικά πλωτή πολιτεία, που εκτός των ταξιδιωτών, του καπετάνιου και του πρώτου μηχανικού, ένα πλήθος ναυτικών, επαγγελματιών τουριστικών και ξενοδοχειακών επαγγελμάτων, υπαλλήλων λογιστηρίου και ποικίλων άλλων επαγγελμάτων, συμμετέχουν στην οργάνωση και διεκπεραίωση του ταξιδιού του «ΕΛΕΥθΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» στο δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά-Πειραιάς.
Εκ πρώτης όψεως ένας χώρος δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπως αυτός του «ΕΛΕΥθΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» μοιάζει αχανής και αποπροσανατολιστικός, εν τούτοις είναι τόσο φιλικά σχεδιασμένος προς τον επισκέπτη, ώστε σύντομα του γίνεται οικείος και γνώριμος «σαν το σπίτι του».
Το ιστορικό του έργου
Στις 12/4/2017 (Μ.Τετάρτη) είχαμε το πρώτο διερευνητικό email, του αρχιτέκτονα του πλοίου τον κύριο Τάκη Δρακάτο. Την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε το πλοίο και μείναμε τόσο εντυπωσιασμένοι, που χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε να κάνουμε το έργο πάση θυσία. Είναι ένα έργο προβολής, της ANEK, της Κρήτης, της Ελλάδας και κατ’επέκταση και της εταιρείας Megan.
Εξ άλλου η σχέση μας με τη ναυτιλία έχει αναπτυχθεί πολύ σε αυτά τα χρόνια της συνεχιζόμενης Ελληνικής κρίσης. Οι Έλληνες εφοπλιστές , οι ναυτιλιακές εταιρείες, τα πλοία και οι ναυτικοί μας, μαζί με τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ξενοδόχους είναι αυτοί που κρατάνε ζωντανή την οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μας. Σίγουρα χωρίς τους ναυτικούς μας οι κατασκευές θα είχαν ολοσχερώς καταρρεύσει.
Την Μ.Πέμπτη 13/4/2017 στείλαμε στον κύριο Τάκη Δρακάτο μια πρώτη χονδρική προσφορά για την οποία ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι θα μειοδοτούμε διότι στα 30 χρόνια λειτουργίας μας στο χώρο του ανοξειδώτου με έργα σε πλοία, σε μουσεία, σε ολυμπιακά έργα, στην Ακρόπολη, στο Μετρό, σε ξενοδοχεία, σε δημόσια κτίρια και σε χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις και κατοικίες, αποκτήσαμε την σχετική πείρα.
Την Μ.Παρασκευή 14/4/2017 και το Μ.Σάββατο 15/4/2017 επισκεφτήκαμε το πλοίο και συζητήσαμε πιο διεξοδικά τις λεπτομέρειες του έργου.
Την Κυριακή του Πάσχα 16/4/2017, ο κύριος Δρακάτος μας έκλεισε ραντεβού για την Δευτέρα 17/4/2017, δεύτερη μέρα του Πάσχα, επί του πλοίου, όπου συναντηθήκαμε και με τον επιβλέποντα τα οικονομικά του πλοίου κύριο Σταυρόπουλο, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι το έργο πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 3/5/2017 οπότε είναι προγραμματισμένο και το πρώτο δρομολόγιο του «ΕΛΕΥθΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» για Χανιά.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το έργο είχε έναν συγκρουσιακό χαρακτήρα. Έπρεπε να γίνει τέλειο και γρήγορα. Ήταν ένα μεγάλο έργο μηνών με εκατοντάδες μέτρα σκαλών, οριζόντιων καγκέλων και χειρολισθήρων, το οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε μερικές ημέρες, οι οποίες περιείχαν εκτός από τις αργίες του Πάσχα, και μία τετραήμερη απεργία ναυτεργατών και δύο σαββατοκύριακα. Το πώς επετεύχθη αυτό θα το δούμε παρακάτω.
Ο Μαραθώνιος. Την ίδια ημέρα 17/4/2017, παίρνουμε μέτρα κατασκευής, παραγγέλνουμε υλικά και αρχίζουμε τον σχεδιασμό της κατασκευής των καγκέλων.
Την επομένη 18/4/2017, αρχίζουμε την παραγωγή εξαρτημάτων, χωρίς να έχουμε γραπτή ανάθεση του έργου.
Τελικά η σύμβαση υπογράφεται την 20/4/2017. Είχαμε μόνο 13 ημέρες για να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση του.
Η πιο σοβαρή δυσκολία του έργου ήταν ότι παντοειδή συνεργεία συνωστίζονταν στους ίδιους χώρους και όλοι αγωνίζονταν να κάνουν το μέρος του έργου που τους αντιστοιχούσε, εμποδίζοντας τους άλλους επαγγελματίες που εργάζονταν στον ίδιο χώρο. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρολόγοι, οι ταπετσιέρηδες και οι ελαιοχρωματιστές δούλευαν εναέρια κάνοντας σκαλωσιές και πλατφόρμες στα σκαλοπάτια και τους διαδρόμους, εμποδίζοντάς μας να πάρουμε μέτρα ακριβείας και πολλές φορές οι σκαλωσιές τους κάλυπταν επιφάνειες που έπρεπε να τοποθετηθούν κάγκελα. Το ίδιο συνέβαινε με τους πατωματζήδες ξυλουργούς που επενέβαιναν στις αγκυρώσεις των κιγκλιδωμάτων μας. Τέλος, οι πολυποίκιλοι εργαζόμενοι και επισκέπτες, προσέγγιζαν τους χώρους εργασίας τους χρησιμοποιώντας τις σκάλες και τους διαδρόμους στους οποίους εργαζόμασταν.
Για να μην επιβαρύνουμε περισσότερο τους υπερπληθυσμένους χώρους εργασίας, αποφασίσαμε να προκατασκευάσουμε τα κάγκελα στα εργαστήρια μας και να τα μεταφέρουμε συναρμολογημένα έτοιμα προς τοποθέτηση στο πλοίο. Το πρόβλημα μας θα ήταν ότι οι ακίνητοι πλέον ορθοστάτες των καγκέλων τα οποία είχαν μήκος πέντε, έξι ή και περισσότερα συνεχόμενα μέτρα θα έπρεπε να συμπέσουν και εφαρμόσουν σε προϋπάρχουσες σταθερές και αμετακίνητες αγκυρώσεις. Δηλαδή κατασκευές πολλών μέτρων έπρεπε να γίνουν με ακρίβεια χιλιοστού, την στιγμή που όχι μόνο δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε τον χώρο με ακρίβεια, αλλά ούτε καν να τοποθετήσουμε τις κατασκευές μας δοκιμαστικά, γιατί οι χώροι ήταν κατειλημμένοι από άλλα συνεργεία. Παρόλο αυτά, αποφασίσαμε την προκατασκευή των καγκέλων γιατί έτσι διευκολύναμε τους τοποθετητές μας και τους άλλους συναδέλφους επαγγελματίες που εργάζονταν στους ίδιους χώρους.
Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν και κάποιες αστοχίες, όπως και υπήρξαν, αλλά, μόλις βγήκαν οι σκαλωσιές και έφυγαν τα εμπόδια από τον χώρο, ευτυχώς τις επιδιορθώσαμε ταχύτατα.
Τελικά ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου χάρη στη σαφήνεια των παρατηρήσεων και την ολιγόλογη, λακωνική, ενθάρρυνση του κυρίου Τάκη Δρακάτου είχαμε ολοκληρώσει το μέρος του έργου που είχε προγραμματιστεί. Ο «ΕΛΕΥθΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» υπέρλαμπρος και ανανεωμένος αναχωρεί το βράδυ 5/6/2017 με προορισμό τα Χανιά. (Ο κύριος Σταυρόπουλος είχε προβλέψει τις δυσκολίες του έργου και είχε δύο μέρες ασφάλειας για την ολοκλήρωση του έργου, οι οποίες χρειάστηκαν στα περισσότερα συνεργεία προκειμένου να ολοκληρώσουν).
Πρόσφατα σχόλια